Growth is a process
Η Βίκυ Μπαλωμένου είναι συστημική ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια και θεραπεύτρια ζεύγους. Από το 2002 παρέχει ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες.
Είναι ιδρύτρια, διευθύντρια και επιστημονική του The Family Institute of Cyprus και ιδρύτρια, διευθύντρια και επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Παραμυθιού.
Η Βίκυ Μπαλωμένου γεννήθηκε στην Ελλάδα και από το 2004 ζει στην Κύπρο. Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, στη συστημική θεραπεία ζευγαριών, στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, στην θεραπεία ομάδας, στη συμβουλευτική γονέων και στη Συμβουλευτική στην Τοξικοεξάρτηση την οποία οργάνωσε το ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Ακολούθησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θέμα της διατριβής της είναι η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσω της παρέμβασης στα ζευγάρια.
Εργάστηκε σαν θεραπευτικό προσωπικό στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα Κιβωτός του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στην Ελλάδα. Στην Κύπρο εργάστηκε για πέντε χρόνια στο θεραπευτικό πρόγραμμα Αγία Σκέπη σε διάφορα καθήκοντα: σαν θεραπευτικό προσωπικό στην Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη, σαν υπεύθυνη του Προγράμματος Οικογένειας και Κοινωνικής Επανένταξης και σαν υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού τον οποίο και δημιούργησε. Παράλληλα εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στο Κέντρο Οικογενειακής Καθοδήγησης του Γραφείου Ευημερίας. Αποτελεί συνεργάτης της διεπιστημονικής ομάδας του τμήματος Ρευματολογίας του Αρεταιεiου Νοσοκομείου με υπεύθυνο το Δρ Τζόζεφ Ιωσήφ.
Το 2009 ίδρυσε το Συστημικό Ινστιτούτου Κύπρου (ΣΙΚ) όπου διετέλεσε διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη από το 2009 έως και το 2021. Στο ΣΙΚ για δώδεκα χρόνια ανέπτυξε εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας καθώς επίσης θεραπευτικά και προληπτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.
Το 2015 ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών και Συστημικών Εφαρμογών Κύπρου. Υπήρξε Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος πρόληψης της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών "Κανείς δεν γλιστρά από το δίχτυ Κύπρου" το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κλινική της Χαϋδελβέργης. και του προγράμματος “Έγκαιρη παρέμβαση σε νεαρούς παραβάτες και τις οικογένειες τους”. Και τα δυο προγράμματα ήταν εγκεκριμένα από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και τέλεσαν υπό την αιγίδα της Επιτρόπου προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά.
Το 2017 ίδρυσε το Μουσείο Παραμυθιού. Στόχοι του Μουσείου Παραμυθιού είναι η διάσωση και διάδοση της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, μύθους και θρύλους από την Κύπρο και από όλο τον κόσμο, η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσα από τα παραμύθια. Το 2019 το Μουσείο κατάφερε να εγγράψει τα Κυπριακά παραμύθια στον εθνικό κατάλογο της Unesco.
Το 2019 δημιούργησε το πρόγραμμα Skill4kidz που σαν στόχο έχει την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών. Στο πλαίσιο του Skills4kidz έκδωσε δυο βιβλία, το «Δύναμη είναι...το σημειωματάριο της Δύναμης» και το «Το πιο όμορφο κελάιδισμα» ένα συστημικό παραμύθι για την επικοινωνία.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος. Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).
Έχει διακριθεί σε τρεις Πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και ασχολείται με την συγγραφή παραμυθιών για παιδιά και ενήλικες.Υπήρξε υποψήφια στον τελικό του Ιnternational Women Award.
